Ημερολόγιο Δραστηριοτήτων

29/05/2019

Εργαστήριο-Σεμινάριο Θετικής Διεκδικητικής Συμπεριφοράς "Αίθουσα Κάθεξις" - 29/05/2019

Θετική Διεκδικητική Συμπεριφορά
  • Εκφράζεις ανοιχτά τις απόψεις και τις επιθυμίες σου;
  • Προασπίζεσαι τα δικαιώματά σου βάζοντας όρια στις απαιτήσεις των άλλων;
  • Αναλαμβάνεις δράση έχοντας ξεκάθαρη αίσθηση του τι θέλεις και τι έχεις ανάγκη ή παραμένεις ένας απλός παρατηρητής της ζωής σου;

Διεκδικητικότητα είναι η ικανότητα του ατόμου να προασπίζεται άφοβα τα δικαιώματά του και να εκφράζει ειλικρινά τη γνώμη και τα συναισθήματά του, κατανοώντας παράλληλα τις ανάγκες και τα δικαιώματα των άλλων.

~Γιατί είναι χρήσιμο να εξασκήσεις την διεκδικητικότητά σου;

~Τα διεκδικητικά άτομα ανταποκρίνονται επαρκώς στις κοινωνικές περιστάσεις καθώς έχουν αυτοπεποίθηση και επικοινωνιακές δεξιότητες , γεγονός που τους βοηθάει να διατηρούν μία ξεκάθαρη στάση απέναντι στους άλλους και να κρατούν μία θέση ισορροπίας ανάμεσα στην παθητικότητα και την επιθετικότητα.

~ Σε ποιες νέες δεξιότητες θα εκπαιδευτείς;

~ Μέσω της πρακτικής του career coaching, θα δουλέψουμε την αυτοέκφραση, την αποτελεσματικότητα , την ορθή επικοινωνία (λεκτική και σωματική)  και την στοχοθεσία. Άλλωστε, χωρίς προορισμό, κανένας άνεμος δεν θα βοηθήσει στο ταξίδι σου!

~ Τι μορφή θα έχει το εργαστήρι;

~Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί ένα ασφαλές πλαίσιο διάδρασης. Μέσω παρουσίασης, συζήτησης και βιωματικών ασκήσεων θα προσεγγίσουμε την έννοια της Θετικής Διεκδικητικής Συμπεριφοράς σε συνάρτηση με τις διαπροσωπικές σχέσεις στο φιλικό, οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον.

Παράλληλα θα αναζητήσουμε τρόπους ώστε να παραμένουμε ψύχραιμοι, νηφάλιοι και διεκδικητικοί στις διάφορες κοινωνικές περιστάσεις, εκφράζοντας με θετικό τρόπο το θυμό και επιλύοντας αποτελεσματικά τις συγκρούσεις που προκύπτουν. 

Ημερομηνία & Διάρκεια εργαστηρίου: Τετάρτη 29/5/19 , 17.30 - 20.30

[3 ώρες με ενδιάμεση σύντομη παύση]

Ώρα προσέλευσης και εγγραφών: 17.00-17.30

Διεύθυνση: Αίθουσα παιδείας και πολιτισμού «Κάθεξις» , Μελετίου Μεταξάκη 8, περιοχή Νέας Χώρας, Χανιά

Έχεις κάποια ερώτηση;

Θέλεις να μάθεις περισσότερα για το εργαστήρι;

Παρακάτω θα βρεις τα τηλέφωνα επικοινωνίας μαζί μας

Εισηγήτριες:

Καλλιβρετάκη Άννα
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Εκπαιδευτικός (M.Ed.)

Κοκολαντωνάκη  Ιωάννα

Σύμβουλος Ανάπτυξης Σταδιοδρομίας

μέλος του Hellenic Coaching Association

Τηλέφωνα επικοινωνίας:

6976860746 ( Άννα)

6939097617 (Ιωάννα)

Απαιτείται  προκράτηση θέσης ( μέχρι το Σάββατο 25/5) . Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Κόστος Συμμετοχής: 25 €

Μειωμένη τιμή (φοιτητές & άνεργοι): 20€

Βιογραφικά Στοιχεία Εισηγητριών:

Ονομάζομαι Ιωάννα Κοκολαντωνάκη, είμαι σύμβουλος Ανάπτυξης Σταδιοδρομίας και ειδικεύομαι στον επαγγελματικό προσανατολισμό εφήβων και ενηλίκων.

Ολοκληρώνοντας τις πρώτες μου σπουδές στην Διοίκηση Επιχειρήσεων (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας) , εντόπισα γρήγορα το ενδιαφέρον μου για το ανθρώπινο δυναμικό και τα περιθώρια εξέλιξής του στους χώρους εργασίας.

Εμπιστευόμενη το ένστικτο και τους δασκάλους μου, μεταπήδησα στις ανθρωπιστικές επιστήμες,  εκπαιδευόμενη στην συνθετική συμβουλευτική (Ψυχολογικό Κέντρο Χανίων) και την συστημική ψυχοθεραπεία (Ινστιτούτο Οικογενειακής Θεραπείας).

Συνδυάζοντας τις γνώσεις με την ανάγκη μου να προσφέρω στο δυναμικότερο τμήμα της κοινωνίας (μαθητές και φοιτητές) εργάζομαι πλέον ως Career Coach & Career Counselor συνεργαζόμενη με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, συλλόγους γονέων και γραφεία διασύνδεσης πανεπιστημίων (κάτοχος του Diploma in Evidence-based Coaching, Athens Coaching Institute).

Είμαι μέλος του Hellenic Coaching Association (HCA/EMCC Greece) και πιστοποιημένη συνεργάτιδα της “Evalion” people psychometric solutions.

Επίσης, έχω πιστοποιηθεί από το ΚΔΒΜ της Employ Κ.Α. μέσω του προγράμματος «Εκπαίδευση στην Επαγγελματική Συμβουλευτική & Προσανατολισμό και στη Συμβουλευτική Καριέρας».

Οργανώνω ημερίδες και ενημερωτικά/βιωματικά εργαστήρια Συμβουλευτικής Καριέρας για στελέχη επιχειρήσεων, εργοδότες, φοιτητές και ανέργους.

Επέλεξα να ειδικευθώ στην «ανίχνευση ταλέντων» και στην υποστήριξη των ατόμων όλων των ηλικιών να επιλέξουν το καταλληλότερο γι αυτούς επαγγελματικό μονοπάτι. Οι δεξιότητες του κάθε πελάτη, οι κλίσεις και τα ενδιαφέροντά του είναι τα όπλα που διαθέτει στην σκληρή και ανταγωνιστική αγορά εργασίας σήμερα. Ως coach οφείλω να εντοπίσω και να αναδείξω αυτό το οπλοστάσιο , ενώ παράλληλα μαθαίνω στον πελάτη την ορθή αξιοποίηση των δυνάμεών του.

Ονομάζομαι Καλλιβρετάκη Άννα και είμαι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας. Έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές μου στο τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης, συνέχισα στο Ε.Α.Π αποκτώντας το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης πάνω στη Διδασκαλία της Αγγλικής Γλώσσας, ενώ παράλληλα εργαζόμουν ως εκπαιδευτικός στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Κρήτης.

Το ενδιαφέρον μου για τα ψυχο-εκπαιδευτικά προγράμματα και τη συμβουλευτική με οδήγησε στο χώρο της ψυχικής υγείας, επιλέγοντας να εκπαιδευτώ τόσο στο Art Therapy (Θεραπεία μέσω Εικαστικών Τεχνών) όσο και στη Συμβουλευτική Υποστήριξη Ενηλίκων μέσω τετραετούς βιωματικής εκπαίδευσης -Experiential Training in Non-Directive Intervention (NDI).

Παρακολούθησα επίσης εκπαιδευτικά προγράμματα στη Συμβουλευτική των Εξαρτήσεων και στη Γνωσιακή-Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT) και έλαβα μέρος σε σεμινάρια Δραματοθεραπείας, Χοροθεραπείας και Ενεργειακής Θεραπείας. Το 2018 δημιούργησα το Γραφείο Ψυχοεκπαίδευσης και Συμβουλευτικής Υποστήριξης στην ΑΕΝ Κρήτης, με στόχο την ενημέρωση και στήριξη των σπουδαστών/σπουδαστριών σε θέματα εκπαιδευτικής, επαγγελματικής και διαπροσωπικής φύσεως.

Στόχος μου ως Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας είναι, μέσω της ανθρωποκεντρικής προσέγγισης, να συνοδεύσω το άτομο στην αυτογνωσιακή του πορεία  και να το ενθαρρύνω να αναπτύξει τις εσωτερικές του δυνάμεις και δυνατότητες στο μέγιστο δυνατό βαθμό, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει με νηφαλιότητα και ψυχραιμία τις όποιες προκλήσεις και δοκιμασίες προκύπτουν στη ζωή του.

31/03/2019

Ομάδα Ανάπτυξης Ενηλίκων με Διάσπαση Προσοχής και Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ)

Μήπως αργείτε μονίμως στα ραντεβού σας και στις προθεσμίες σας; Δυσκολεύεστε να ξεκινήσετε μία εργασία ή δεν την τελειώνετε ποτέ; Χάνετε συχνά τα πράγματα σας και στο σπίτι υπάρχει μόνιμα ακαταστασία; Έχετε δυσκολία να παραμείνετε συγκεντρωμένος και να ολοκληρώσετε τις υποχρεώσεις σας; Συμπεριφέρεστε συχνά παρορμητικά; Ξεχνάτε συνεχώς τις υποχρεώσεις σας και ότι είχατε στο μυαλό σας πριν λίγα λεπτά;
Αν κάποια από αυτά σας δυσκολεύουν συχνά στην καθημερινότητα σας, ίσως η διάσπαση προσοχής (ΔΕΠΥ) είναι ένα χαρακτηριστικό σας.

Τι είναι η ΔΕΠΥ;
Η ΔΕΠΥ είναι μία κυρίως κληρονομική διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος, και επηρεάζει γύρω στο 3% των ενηλίκων. Τα βασικά της χαρακτηριστικά είναι η απροσεξία, η παρορμητικότητα και η υπερκινητικότητα, όμως συναντάται συχνά και αναβλητικότητα, δυσκολία διαχείρισης χρόνου, συναισθημάτων και δυσκολίες βραχυπρόθεσμης μνήμης. Συναντάται σε τρεις τύπους: Απρόσεκτο, υπερκινητικό – παρορμητικό και συνδυασμένο τύπο.

Για τρίτη χρονιά, διοργανώνεται ομάδα ανάπτυξης ενηλίκων με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), στα Χανιά Κρήτης.
Ο σκοπός της ομάδας είναι να βοηθήσει άτομα με ΔΕΠΥ να μπορέσουν να αναπτύξουν ικανότητες οργάνωσης και διαχείρισης της καθημερινότητας τους, χρησιμοποιώντας στρατηγικές και τεχνικές αλλά και να μάθουν καλύτερα τον εαυτό τους και τις τάσεις που έχουν.
Ο τρόπος συμμετοχής θα είναι βιωματικός με συζητήσεις, ασκήσεις, παιχνίδια ρόλων και ψυχοεκπαίδευση.

Η ομάδα θα ασχοληθεί με διάφορα θέματα, ανάλογα και τα ενδιαφέροντα των μελών της όπως:
• Τι είναι η ΔΕΠΥ και πως μας επηρεάζει
• Διαχείριση χρόνου, χώρου, χρημάτων, προτεραιοτήτων, ενέργειας κ.α.
• Πώς να συγκεντρωθείτε καλύτερα ή να ξεκολλήσετε την συγκέντρωση σας από κάπου
• Πως να μην ξεχνάτε υποχρεώσεις και τα πράγματα σας
• Διαχείριση συναισθημάτων
• Τα βοηθητικά χαρακτηριστικά της ΔΕΠΥ και του εαυτού μας
• Βελτίωση συντροφικών σχέσεων
• Καθημερινά βοηθήματα στο σπίτι και την δουλειά
• Βελτίωση αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας στην εργασία
• Αντιμετώπιση αναβλητικότητας
• Τρόποι αντιμετώπισης ΔΕΠΥ ( Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης, φαρμακευτική αγωγή κ.α.)
• Διαχείριση παρορμητικότητας
• Ανάπτυξη αυτοεκτίμησης
• Αντιμετώπιση άγχους και στρες
• Ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων

Η ομάδα θα κάνει 12 δίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις, κάθε Κυριακή στις 6μμ ξεκινώντας από την 31/3/2019 και ολοκληρώνεται στις αρχές Ιουλίου, με κόστος 20€ ανά συνάντηση και 15€ για φοιτητές και άνεργους.
(Προσοχή: Εξαίρεση αποτελεί η Κυριακή 31/3 όπου η συνάντηση θα γίνει στις 7.30μμ)
Οι συναντήσεις θα γίνονται στην αίθουσα «Κάθεξις» στην διεύθυνση Μελετίου Μεταξάκη 8, στα Χανιά.

Απαραίτητη δήλωση συμμετοχής.
Περιορισμένες θέσεις, με μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων τους 9.
Η ομάδα έχει την στήριξη του σωματείου ατόμων με ΔΕΠΥ, ADHD Hellas.

Δηλώσεις συμμετοχής
Email: adhdforumgr@gmail.com
Σελίδα facebook: https://www.facebook.com/depycoaching/
Τηλέφωνο: 6980644912


Συντονιστής ομάδας: Σχετάκης Νίκος – ADHD & Life Coach
Ο Σχετάκης Νίκος, έχει εκπαιδευτεί και ειδικευτεί στο ADHD (ΔΕΠΥ) και Life Coaching από σχολές της Ελλάδας και των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα στο ADHD Coaching από την mentorcoach.com (2017-2018) , στο Life Coaching από την international e-learning academy (2017), και στο Coaching από το e-learning του καποδιστριακού πανεπιστημίου Αθηνών (2016).
Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου ADHD Hellas (2019-), ιδρυτής της ομάδας αυτοβοήθειας ατόμων με ΔΕΠΥ Θεσσαλονίκης (2011-2015) και διαχειριστής της διαδικτυακής κοινότητας ατόμων με ΔΕΠΥ, adhdforum.gr (2011-)

2-3/02/2019

Το Σώμα του Θεραπευτή ως Διαγνωστικό & Θεραπευτικό Εργαλείο στην Ψυχοθεραπεία


Το Ψυχολογικό Κέντρο Χανίων σε το Moving Balance Institute της Ολλανδίας διοργανώνουν το παρακάτω διήμερο σεμινάριο:

"Το Σώμα του Θεραπευτή ως Διαγνωστικό και Θεραπευτικό Εργαλείο στην Ψυχοθεραπεία"

Σε αυτό το διήμερο σεμινάριο θα διερευνηθούν κάποιες πτυχές της σωματικής ψυχοθεραπείας μεσω της βασικής θεωρίας της σωματοκεντρικής με ασκήσεις, βίντεο, demoς και παιχνίδια ρόλων. Θα επικεντρωθούμε στο πώς μπορεί ο θεραπευτής να γνωρίσει το δικό του σώμα, καθώς και να χρησιμοποιεί το σώμα του ως διαγνωστικό, θεραπευτικό και τεχνικό εργαλείο για να βελτιώσει τις ψυχοθεραπευτικές δεξιότητες και να γίνει πιο αποτελεσματικός στη θεραπευτική του παρέμβαση.

Το σεμινάριο θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα θέματα:
• Βασικές αρχές της σωματικής ψυχοθεραπείας
• Τη σημασία της γνώσης του σώματος / εαυτού του θεραπευτή
• Τι είναι η σωματική ψυχοθεραπεία και πώς παρέχει επιπλέον εργαλεία / τεχνικές για την ψυχοθεραπεία
• Η χρήση της σωματικής ψυχοθεραπεία ως διαγνωστικό εργαλείο στην ψυχοθεραπεία
• Η έννοια της μεταβίβασης / αντιμεταβίβασης στην ψυχοθεραπεία με βάση το σώμα
• Αντενδείξεις της χρήσης της σωματικής ψυχοθεραπείας
• Χρήση των τεχνικων προσανατολισμένων στο σώμα για τη βέλτιστη-προστασία του θεραπευτή από τα πολύ έντονα συναισθήματα, την εξάντληση, την κόπωση από τη συμπόνια και την αντίστροφη μεταβίβαση.

Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης και το Moving Balance Institute

Εισηγήτρια: Δρ. Ματτέα Σπαθαράκη
Βιογραφικό εισηγήτριας:
Κλινική Ψυχολόγος (Msc, GZ), Ανθρωπολόγος και Λέκτορας/Επιμελήτρια στο Πανεπιστήμιο του Leiden, στην Ολλανδία. Αναγνωρισμένη Ψυχολόγος από το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχολόγων της Ολλανδίας, αναγνωρισμένη ψυχοθεραπεύτρια Σωματοκεντρικής Ψυχοθεραπείας, CRM θεραπεύτρια και Τραυματοθεραπεύτρια EMDR Europe(EMDR Πιστοποιημένη Practitioner Europe) και Επόπτρια EMDR Europe.

Τόπος Διεξαγωγής: Αίθουσα Κάθεξις, Μελετίου Μεταξάκη 8, Νέα Χώρα, Χανιά / Ημερομηνία διεξαγωγής: Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019 (10:00-18:00), Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019 (10:00 - 16:00) / Κόστος συμμετοχής: 150 Ευρώ (δυνατότητα δύο δόσεων Δεκέμβριο- Ιανουάριο) /Ημερομηνίες εγγραφών: Από 5/12 ως 25/01 (περιορισμένες θέσεις) /Επικοινωνία: grammateia@psychologychania.gr ή 28210-70830


Σεμινάριο: "Βάζοντας όρια σε δύσκολες συμπεριφορές παιδιών"


Πληροφορίες 


Η παιδική και εφηβική επιθετικότητα στη σύγχρονη εποχή φαίνεται να έχει μια ολοένα και αυξανόμενη τάση. Πώς μπορεί κανείς να ερμηνεύσει την αύξηση αυτού του φαινομένου; Σε ποιο βαθμό θα ήταν καλό ως γονείς, εκπαιδευτικοί, ως επαγγελματίες που ασχολούμαστε με παιδιά, να εφαρμόζουμε το σύγχρονο παιδοκεντρικό τρόπο διαπαιδαγώγησης ; Ποιες είναι οι παράμετροι που μας εμποδίζουν στην ύπαρξη αποτελεσματικών ορίων; Το σεμινάριο στοχεύει στο να απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα και όποια άλλα σχετικά ερωτήματα τεθούν.
Συγκεκριμένα, οι θεματικές ενότητες του σεμιναρίου είναι:
• Ψυχοεκπαίδευση σχετικά με τον θυμό.
• Γιατί δυσκολευόμαστε να βάλουμε όρια.
• Πότε πρέπει να μας ανησυχήσουν τα προβλήματα συμπεριφοράς.
• Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από τις εκρήξεις θυμού του παιδιού.
• Πρακτικές συμβουλές για την αντιμετώπιση του θυμού.
• Παιχνίδι ρόλων για την εφαρμογή των τεχνικών.

Βιογραφικό Εισηγήτριας: Η Ιωάννα Κελαϊδή γεννήθηκε στην Αυστραλία το 1982. Μεγάλωσε και ζει στα Χανιά. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια έγινε δεκτή στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της γνωστικής Νευροψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, από το οποίο αποφοίτησε το 2007. Στην παρούσα φάση, εκπαιδεύεται ως Ψυχοθεραπεύτρια Ψυχοδυναμικής προσέγγισης. Επίσης, παρακολουθεί το πρόγραμμα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για την διαχείριση του ψυχικού τραύματος σε παιδιά και ενήλικες. Ασχολείται εδώ και 11 χρόνια κυρίως με παιδιά και εφήβους με ΔΕΠ-Υ( διάσπαση προσοχής), με προβλήματα συμπεριφοράς, με φοβίες, σύνδρομο Άσπεργκερ κλπ, τόσο` μέσω ατομικών θεραπευτικών προγραμμάτων όσο και μέσω παράλληλης συμβουλευτικής με γονείς και δασκάλους. Κάνει ομαδικά προγράμματα κοινωνικών δεξιοτήτων σε παιδιά , έχοντας εκπαιδευτεί στο πρόγραμμα friends’ play της Δρ Νατάσσα Γιάννακά.

Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Κόστος συμμετοχής: 20 Ευρώ
Επικοιωνία: 6977002355 (κα. Ιωάννα Κελαϊδή)

22-23/09/2018

Βιωματικό Σεμινάριο-Εργαστήριο "Ο Χείρων Κένταυρος Θεραπευτής - Η ιστορία ενός τραυματισμένου θεραπευτή"


Ο Χείρων Κένταυρος Θεραπευτής - Η ιστορία ενός τραυματισμένου θεραπευτή

Πληροφορίες

Ο Χείρων Κένταυρος, γιος του Κρόνου και της νύμφης Φιλύρας είναι μια σημαντική μορφή της ελληνικής μυθολογίας, τόσο για την σχέση του με τη θεραπεία και άλλες υπό διαμόρφωση φυσικές επιστήμες του αρχαίου κόσμου, όσο και για την σχέση του με τη διδασκαλία των ηρώων. Υβριδική μορφή, όπως όλοι οι κένταυροι και τα άλλα χιμαιρικά πλάσματα του μυθικού κόσμου, διακρίνεται από τους υπόλοιπους του είδους του για την προαιώνια σοφία που κατέχει. Παρουσιάζεται σε πολλούς μύθους, με σημαντικότερο αυτόν στον οποίο φέρεται να ήταν δάσκαλος του Αχιλλέα. 
Ο Χείρωνας είναι γνωστός σαν ο “Πληγωμένος Θεραπευτής”. Ήταν ταυτόχρονα πολεμιστής και θεραπευτής. Κάποτε ο μαθητής του ο Ηρακλής τον πλήγωσε μ’ ένα φαρμακερό βέλος στο πόδι – η πληγή του ήταν αγιάτρευτη. Ο Χείρωνας ήταν αθάνατος μα τρωτός (δεν μπορούσε να πεθάνει από την πληγή του αυτή). Πληγώθηκε, ένιωσε τον πόνο κι ενώ θεράπευε τους άλλους ο ίδιος δεν μπορούσε να θεραπεύσει την πληγή του. Στο τέλος θυσίασε την αθανασία του για να απαλλαγεί από τον πόνο και να πάρει τη θέση του.


Σκοπός


Το σεμινάριο-εργαστήριο απευθύνεται σε ειδικούς ψυχικής υγείας και σκοπός του είναι να συνδράμει τόσο θεωρητικά, όσο και πρακτικά στην αναζήτηση και τη βαθύτερη κατανόηση του τραύματος του θεραπευτή στο πλαίσιο της αντιμεταβίβασης. 
Στο σεμινάριο-εργαστήριο, θα δοθεί έμφαση σε ασκήσεις που μπορεί ένας θεραπευτής να χρησιμοποιήσει, προκειμένου να εμβαθυνει και να παρατηρήσει το βιωμένο του τραύμα καθώς τον ρόλο που α υ τ ο διαδραματιζει στην ψυχοθεραπευτική διαδικασια. 
Το τραύμα σύμφωνα με τον Μπαμπινιώτη είναι αρχαία Ελληνική λέξη,προερχόμενη από το ρήμα τιτρώσκω που σημαίνει «τραυματίζω, πληγώνω,διατρυπώ », ενώ σύμφωνα με το Λεξιλόγιο της Ψυχανάλυσης των J. Laplace &J. B. Pontails (σελ. 503) το Τραύμα αναφέρεται σε ένα συμβάν της ζωής του ατόμου, το οποίο ορίζεται από την ένταση του, από την αδυναμία του ατόμου να το αντιμετωπίσει κατά τρόπο κατάλληλο, και από τον συγκλονισμό και τις παθογόνες επιπτώσεις διάρκειας που επιφέρει στην ψυχική του οργάνωση. 
Σύμφωνα με νευροεπιστήμονες, όπως ο Antonio Damasio, οι άνθρωποι έχουν σχεδιαστεί για να ανταποκρίνονται αυτόματα στις εισερχόμενες αισθητηριακές πληροφορίες από το περιβάλλον, με σχετικά σταθερό σχέδιο δράσης και συμπεριφοράς. 
Μια λειτουργία του νου είναι να αναστέλλει, να οργανώνει και να ρυθμίζει αυτές τις αυτόματες απαντήσεις, ώστε να είμαστε αξιόπιστοι και σταθεροί στους εαυτούς μας και στους άλλους. Αυτό είναι σημαντικό για να διατηρήσουμε τις σχέσεις μας με τους άλλους στους οποίους βασιζόμαστε για να έχουμε νόημα, συντροφιά, επιβεβαίωση, προστασία και σύνδεση. Ένα βασικό σημείο είναι ότι τα τραυματισμένα άτομα χάνουν την προβλεψιμότητα και την σταθερότητα των απαντήσεων συμπεριφοράς και δράσης μετά το τραύμα τους και με αυτό τον τρόπο, συχνά καταλήγουν να απομονώνονται, να αποσύρονται και να θυματοποιούνται ή να κρίνονται από τους εαυτούς τους και τους άλλους. 
Ο Bessel van der Kolk επισημαίνει ότι τα τραυματισμένα άτομα συχνά χάνουν την ικανότητα να χρησιμοποιούν τα συναισθήματά τους ως οδηγούς για αποτελεσματική δράση. Αυτό συμβαίνει επειδή τα συναισθήματα του θύματος δεν παρήγαγαν το επιθυμητό αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια του τραύματος και έκτοτε, όταν ενεργοποιηθούν τα ίδια συναισθήματα, πυροδοτείται μια αποσύνδεση, οπότε το άτομο δεν μπορεί πλέον να αναγνωρίσει το νόημα των σωματικών αισθήσεων και της μυϊκής ενεργοποίησης: δεν μπορεί να έχει επίγνωση, να τα ονοματίσει και να τα ρυθμίσει. 
Ο Alexander Lowen επισημαίνει ότι το άγχος είναι μια θεμελιώδης κατάσταση για την εμφάνιση της κατάθλιψης, δεδομένου ότι αντιπροσωπεύει την βασική σωματο-ψυχονοητική κατάσταση που γίνεται αισθητή όταν το Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα (ΑΝΣ) κάποιου είναι στη συμπαθητική κατάσταση «μάχης ή φυγής». Οι μελέτες δείχνουν ότι τα τραυματισμένα άτομα εξακολουθούν να ζουν σε κατάσταση «πάλης ή φυγής» σχεδόν συνέχεια, καθώς βρίσκονται σε υπερδιέγερση και υπερ-εγρήγορση που συνηγορούν στη μετάβαση του ΑΝΣ τους σε Συμπαθητική κατάσταση «μάχης ή φυγής». 
Οι θεραπευτές του σεμιναρίου Θεόδωρος Τσιριγώτης & Αναστάσιος Χαραλαμπάκης έχουν ασχοληθεί συστηματικά τόσο με τη μετατραυματαική διαταραχή του στρες όσο και με τη τραυματολογία και τραυματαοθεραπεία.

Διεξαγωγή: Σάββατο 22 (10:00-18:00) & Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου (10:00-15:00) 2018, στην Αίθουσα Κάθεξις", Μελετίου Μεταξάκη 8, www.kathexis.gr 
Δηλώσεις Συμμετοχής καθημερινά στο 28210-70830 (11:00-16:00), καθώς και στο info@psychologychania.gr

Κόστος: 120€

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

Μελετίου Μεταξάκη 8, Χανιά 73100

  • dummy+30 698 097 63 80

  • dummy info@kathexis.gr

Facebook Profile

© Copyright ΚΑΘΕΞΙΣ 2017-2023. Design & Development by DOTPLUS